Tornar a actualitat

Amb el lema “A la vida” arrenca la tercera edició del Festival Jordi Savall

26/07/2023
Amb el lema “A la vida” arrenca la tercera edició del Festival Jordi Savall

Jordi Savall inaugura aquest divendres 28 de juliol a les 22.00 hores al Convent de Sant Francesc de Montblanc el festival que duu el seu nom amb un concert titul·lat Diàlegs de la memòria i l’esperit que compartirà amb els músics Hakan Güngor i Dimitri Psonis, membres del conjunt Hespèrion XXI, per interpretar músiques cristianes, jueves i musulmanes de les tradicions de l’entorn del Mediterrani (1100-1400).

Aquest serà el primer concert -que ja ha exhaurit les entrades- de les catorze propostes musicals que ofereix el Festival Jordi Savall entre el 28 de juliol i el 15 d’agost del 2023 i que ompliran els espais del Convent de Sant Francesc de Montblanc, del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i del Reial Monestir de Santes Creus.

Obrirà la tercera edició d’aquest festival amb el manifest inaugural la periodista i filòsofa Carolin Emcke, una de les personalitats intel·lectuals més destacades d’Alemanya. Filòsof, pensadora, escriptora i periodista llicenciada a Harvard, Londres i Frankfurt i docent a la Yale University ha treballat com a reportera i redactora a diversos països en conflicte, tals com Iraq, Afganistan, Colòmbia o Kosovo. La seva tasca com a filosofa l’han centrada en la lluita en favor de la pau i el diàleg intercultural (Contra el odio, 2016, Weil es sagbar ist, 2013) i del feminisme, els drets humans i LGTBI+ (Ja heisst ja, 2019, How we desire, 2014) i està també centrada en aspectes vinculats a l’ecologisme i el mediambient. Ha publicat una desena de llibres i ha rebut el distingit Friedenpreis des Deutschen Buchhandels el 2016. Parla fluidament el castellà i escriurà i llegirà el text inaugural del festival 2023, dedicat amb tanta cura i consciència a la vida i, en particular, a homenetjar les dones i heroïnes i a promoure la memòria, el diàleg intercultural i la consciència ecològica.

El Festival Jordi Savall completa la seva oferta musical amb tres conferències (Santes Creus, 11, 12 i 15 d’agost) a càrrec de l’escriptora i politóloga Nazanin Armanian, l’historiadora de l’art Mar Medinyà i la historiadora i medievalista Maria del Coral Cuadrada.

Primers dies del Festival Jordi Savall a Montblanc i a Poblet

El Festival Jordi Savall continua l’endemà amb un altre concert al Reial Monestir de Poblet amb la Jove Capella Reial de Catalunya dirigida pel cantant i director Lluís Vilamajó, que porta per títol Camins de l’ànima, i que faran un recorregut musical des de la polifonia de Francisco de Guerrero i Cristóbal de Morales, fins a la modernitat d’Arvo Pärt i Patricia van Ness o Bernat Vivancos. Aquest concert també ha exhaurit la venda d’entrades.

El diumenge 30 de juliol a les 19.00 hores, de nou al Convent de Sant Francesc de Montblanc, tindrà lloc un programa que porta per títol Catalunya, comtat gran. Temps de batalles, cants de gesta i planys. De la Revolta dels Segadors a la capitulació de Barcelona i el Decret de Nova Planta (1640-1717) en el que la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, amb la direcció de Jordi Savall, interpretaran obres musicals d’aquest període històric amb peces d’autors europeus, anònims i de Joan Cabanilles.

Homenatge a la dona i a la natura: Les Quatre Estacions de Vivaldi i el Somni d’una nit d’estiu

Després d’aquests primers concerts a Montblanc i a Poblet, el Festival Jordi Savall es traslladarà al Reial Monestir de Santes Creus entre l’11 i el 15 d’agost amb una programació de tarda i de vespre dedicada a les dones músics i a les que segueixen lluitant pels seus drets, com en el concert Músiques per la vida i la llibertat, l’11 d’agost a les 22.00 hores a la Plaça Bernat Calvó) amb la participació de les cantants Basela Abouhamed de Palestina, Jasmin Behnawa d’Afganistan, Waed Bouhassoun de Síria i Nazanin Saveh d’Iran juntament amb el conjunt Orpheus 21 amb la direcció de Jordi Savall.

            Entre els onze concerts que tindran lloc a Santes Creus, també cal destacar el que dirigirà Jordi Savall al capdavant de Le Concert des Nations Féminin el diumenge 13 d’agost, amb Les Quatre Estacions i altres concerts d’Antonio Vivaldi en homenatge a les dones músics de l’Ospedale della Pietà de Venècia, que comptarà amb la violinista Alfia Bakieva com a concertino i solista. També s’han programat concerts de tarda (19.30 hores) amb grups com Hirundo Maris, The Ministers of Pastime o la participació del grup de música antiga d’Ucraïna Liatoshinsky Capella, a més dels cants litúrgics jueus a l’Alger de Miléna Kartowski-Aïach, i Sharon Avivi, de les sonates romàntiques de la violinista Lina Tur Bonet amb la pianista Olga Pashchenko i del trio de la cantant cubana Teresa Yanet.

            Jordi Savall oferirà dos programes més amb obres de Monteverdi i d’autors del seu temps, Les llàgrimes i el foc de les muses, i amb un programa amb Stabat Mater amb la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations. El festival culminarà el 15 d’agost a la Plaça Bernat Calvó amb els Cants sobre la Natura de Fanny Mendelssohn, germana de Felix Mendelssohn, del que Savall dirigirà el Somni d’una nit d’estiu amb la participació de La Capella Nacional de Catalunya i d’Olga Pashchenko al pianoforte amb els actors Sílvia Bel, Jordi Boixaderas, Laura Aubert, Joan Esteve, Jaume Madaula, Joana i Mireia Vilapuig, que faran de recitadors dirigits per Pau Carrió.

Autocars i visites guiades

Recordem que el Festival Jordi Savall ofereix un servei d’autocars per anar als concerts de nit al Monestir de Santes Creus amb sortides a Barcelona, Tarragona i Reus.

També inclou visites guiades a aquest monestir i espai gastronòmic cada dia a partir de les 19.00 hores.

Obra del cartell de l’artista Francesca Llopis.