
Música a hospitals i presons de Barcelona
El mite d’Orfeu és un dels més antics i més simbòlics de tota la mitologia hel·lènica. Orfeu és el Músic per excel·lència i s’explica que sabia tocar unes melodies tan captivadores que les bèsties salvatges el seguien, els arbres i les plantes s’inclinaven cap a ell i els homes més ferotges es calmaven totalment. Entre tantes músiques que ens envolten, on és la música meravellosa que en un altre temps era capaç, en mans d’Orfeu, d’amansir les feres i convertir els homes més brutals en éssers sensibles? És que la música d’avui ha perdut el seu poder? Ara més que mai, el nostre “Somni d’Orfeu” és creure en el poder de la música, la més fràgil i més espiritual de totes les arts, i en la capacitat que pot tenir per ajudar l’ésser humà a retrobar l’harmonia en la seva vida i la pau en el seu cor, fent-lo esdevenir més sensible i més solidari.
Per aquesta raó, estem convençuts de la responsabilitat i la força que tots i cadascun de nosaltres podem tenir a fi de contribuir, a través de la música, a retrobar i renovar aquest esperit humanista tan essencial de la nostra civilització i enriquir-lo amb les aportacions d’altres civilitzacions més llunyanes. És veritablement la Cultura, entesa en tota la seva dimensió estètica, espiritual i universal, la que permet a cadascun de nosaltres de revitalitzar-nos en el passat per participar millor en la creació d’un futur més just i més humà.
Música a hospitals, presons i centres mèdics
La Fundació Centre Internacional de Música Antiga vol desenvolupar una nova activitat amb concerts en espais de la ciutat on no sempre arriba la música, com per exemple, hospitals, presons i barris d’actuació preferent. Amb això, volem transmetre els valors de la música antiga i tradicional (diàleg intercultural, memòria històrica, tradicions populars, etc.) i transmetre la força, la bellesa i l’emoció d’aquestes músiques a un sector més desfavorit de la nostra societat.
Amb aquest cicle de concerts aproparem la música, d’una banda, als interns d’hospitals i centres mèdics i geriàtrics de la ciutat de Barcelona, i de l’altra, als reclusos de les presons de Barcelona. Així, la música és la protagonista d’un diàleg entre els músics de diverses cultures i els pacients o reclusos, i la música esdevé i actua com un element esperançador i humà. El cicle de concerts s’organitza en diversos espais de la ciutat de Barcelona, amb la participació de músics de diversos països i tradicions culturals que participen habitualment en les produccions del mestre Jordi Savall. D’aquesta manera, no només apropem la música a les persones que més ho necessiten sinó també diverses tradicions musicals amb instruments de l’època. Esperem, doncs, que aquesta experiència pugui portar emoció i bellesa allà on més es necessita.